Att lasta och säkra släpvagnen är av största vikt

Häromdagen när jag körde till tippen med lite skräp såg jag en som hade tappat nästan hela sin last. Jag tänkte att det är tur att jag nästan alltid säkrar min last innan jag kör iväg, det är så lätt hänt att lasten flyger ut och kanske träffar andra bilar. Bevisligen så hade den andra föraren inte säkrat sin last ordentligt. Jag körde in bredvid honom och hjälpte till att lasta på allt igen. Sen tipsade jag honom att det var viktigt att lasta och säkra din släpvagn. Som tur är så hade jag extra spännband i min bil, så han kunde säkra sin last och lugnt åka vidare.

Lastnät och spännband och kultryck

När jag tog körkort kom jag ihåg att det fanns frågor om last. Det handlade mest om kultrycket så att inte strålkastarna var felriktade, eller att det var sämre bromsförmåga för att kultrycket inte var korrekt. Jag det var mycket att tänka på. Idag är jag ordentlig när jag lastar och är noggrann när jag säkrar lasten. Jag har nämligen själv råkat ut för att det jag har lastat har blåst av kärran. Inte alls speciellt roligt och ganska pinsamt också. Det finns olika saker man kan använda när man skall säkra sin last, allt beror ju på vad det är man skall lasta. Är det till exempel trädgårdsavfall så är ett lastnät bra att ha så inta grenar och löv blåser av. Är det större saker så är spännband att föredra så man kan spänna åt ordentligt så sakerna inte åker omkring på släpkärran. För även om det inte blåser av så är risken stor att det blir obalans på kärran och då blir det svårt att köra på ett säkert sätt.